At drikke yerba mate: 7 nyttige tips
Den store fordel ved yerba mate er, at den kan drikkes på mange måder. Den er perfekt stimulerende og har en unik smag og aroma. Essensen frigives gradvist, så vi kan nyde de tørrede blades vidunderlige kvaliteter, selv når vi hælder dem op flere gange. Hvordan tilbereder og drikker man yerba mate for at gøre det mateistiske ritual så behageligt som muligt? Det er værd at huske et par vigtige regler. Vi har lavet en lille guide til alle mate-te-fans. God fornøjelse med læsningen!
Opsummering:
- Hvad er fordelene ved at drikke yerba mate?
- Hvordan drikker man yerba mate? 7 nyttige tips
- Saml en bombilla op! Tid til at forberede din yerba mate-infusion
Hvad er fordelene ved at drikke yerba mate?
For århundreder siden blev yerba mate først opdaget af guarani-indianerne i Sydamerika. De troede, at den mirakuløse plante var en gave fra guderne. En infusion af den gav dem energi, hvilket var vigtigt under lange jagter og udmattende rejser. Yerba mate blev en vigtig del af deres traditioner og kultur, selv om de ikke helt var klar over den enorme rigdom, den indeholdt. I dag, flere hundrede år senere, efter talrige undersøgelser, publicerede videnskabelige artikler og udførlige artikler, ved vi præcis, hvad der er i yerba mate, og hvordan det virker. Vi ved, at den indeholder næsten lige så meget koffein som kaffe, hvilket gør den til et fremragende alternativ til kaffe. Vi ved også, at den indeholder den sande kraft af vitaminer, mineraler og andre forbindelser, der har en vidunderlig effekt på hele kroppens funktion. Yerba mate er naturen i sin rene form, og den er værd at inkludere i din kost! Og hvordan tilbereder og drikker man mate-infusion, så den bliver endnu bedre og mere effektiv? Vi har samlet nogle nyttige tips til alle mate-drikkere, uanset hvilket niveau de befinder sig på.
Hvordan drikker man yerba mate? 7 nyttige tips
På internettet kan man finde masser af vejledninger i, hvordan man tilbereder yerba mate, og hvordan man drikker den. Ofte viser det sig, at teori er én ting, og praksis er noget helt andet, og de instruktioner, der er lagt ud på nettet, har intet med virkeligheden at gøre. Der er situationer, som vi ikke kan forudsige, og som vi er nødt til at opleve på egen krop for at vide, hvordan vi skal løse dem i fremtiden. Som professionelle "eksperter" i yerba mate-verdenen er vi glade for at kunne dele tips, som ved mere end én lejlighed har reddet os fra at smide vores mate-kop og bombilla væk.
1. Drik så meget, som du har lyst til, og drik så meget, som du vil.
Især i begyndelsen af yerba mate-eventyret er der mange ubekendte." Hvordan skal man drikke", "hvor meget tør mate skal man hælde", "hvor meget vand skal man tilsætte og ved hvilken temperatur"? De fleste manualer og instruktioner siger, at man skal drikke mate-te med en særlig bombilla, i en mate-kop, og at man skal hælde 1/4-3/4 af beholderens kapacitet i. Er det så en forbrydelse at brygge te i et almindeligt krus, med en almindelig tebrygger og med mindre tørrede blade? Nej. Hvis det passer dig - drik det, som du vil og kan lide det!
2. Fugt bladene gradvist.
Fyld ikke mate-krukken helt op til kanten og lad de ikke-våde yerba mate-blade flyde op til overfladen. Med efterfølgende tilsætninger af vand vil indholdet af mate-koppen alligevel blive vådt til sidst. Det er dog bedre at forskyde denne proces. På den måde bliver smagen bedre afbalanceret, og drikken mister ikke sine kvaliteter for hurtigt. Det kan være nyttigt at lave en såkaldt "høj" i mate-kurven. Når du har hældt mate i karret, skal du bare vippe det i en vinkel, så bladene sidder på en af siderne. Nogle mener, at det er unødvendigt - ja, hvis man har tænkt sig at smide matten ud efter en gang, er der ingen grund til at lave en høj. Men hvis du gerne vil have mest muligt ud af din mate, er det værd at vente med at gøre de tørre blade helt våde så længe som muligt.
3. Spild ikke din yerba mate.
Yerba mate er ikke nogen almindelig te, hvor de tørre blade normalt mister deres smag og aroma efter den første gang, der hældes vand på. Det er simpelthen spild at smide en portion yerba mate-blade væk efter den første skænkning, og desuden er det ofte under de efterfølgende skænkninger, at kristtjørnen afslører sine kvaliteter fuldt ud. Hvis du har ladet den våde rest stå i mate-koppen natten over, er der naturligvis stor risiko for, at der dannes mug i den, og den er absolut uegnet til at hælde op igen. Men i løbet af et par timer kan du roligt hælde vand over en del af det tørrede produkt flere gange, indtil smagen, aromaen og de værdifulde egenskaber er skyllet væk.
4. Lad være med at flytte bombillaen.
Enkelt, men alligevel så vigtigt! Når man bevæger strået i mate-koppen, ryster man ikke kun hele bryggens struktur og får kaffegrumset til at bevæge sig rundt i vandet, hvilket kan føre til tilstopning af bombilla-filteret. Det gør det også meget nemmere at dæmpe de flydende, tørrede blade, som vi advarede imod ovenfor.
5. Lad ikke enden af yerba mate ligge i bunden af pakken.
Intet ødelægger glæden ved at drikke mate mere end en tilstoppet bombilla, og nogle gange har selv det bedste rør med det mest præcise filter svært ved at adskille bryggen fra de meget fint knuste blade, kviste og støv, der ligger i bunden af hver pakke mate-te. Det er en skam at smide disse rester af yerba mate ud, og samtidig bliver man svag bare ved tanken om at lave en bryg af dem. Vores patent er at ryste pakken kraftigt, før vi hælder det tørrede produkt i mate-kalebassen, når vi kan se, at forsyningen af yerba mate langsomt er ved at slippe op. På den måde bliver de fine rester fra bunden blandet med de større stykker blade og pinde og bliver ikke liggende til allersidst.
6. Sæt en prop i bombillaens mundstykke med tommelfingeren.
Dette er et meget enkelt trick til at undgå tilstopning af bombillaen, når du drikker yerba mate. Du skal blot lukke rørets mundstykke med din tommelfinger, når du placerer det i det vandfyldte kar - og slippe det, når det er nedsænket. Det skaber et let tryk i bombillaen, som "skubber" de tørrede partikler ud, der eventuelt kunne komme ind i filteret.
7. Drik langsomt.
Det handler ikke kun om at nyde smagen af yerba mate - selv om det selvfølgelig også er vigtigt. Store, kraftige slurke kan resultere i, at der kommer grums ind i bombillaen og derefter i munden ud over bryggen.
Saml en bombilla op! Tid til at forberede din yerba mate-infusion
Vi håber, at du efter at have læst denne artikel er udstyret med praktisk viden om, hvordan man tilbereder og drikker yerba mate, og at du vil nyde mate-ritualet endnu mere. Hvis du har dine egne tricks og ideer, som vi ikke har nævnt, men som du gerne vil dele med andre yerba-fans, så lad os det vide!
Kilde til information:
- Wikipedia: Mate.
- C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.