Historien om brasiliansk kaffe - fra opdagelse til global succes
Brasilien er et sandt kongerige af kaffe. Vi vil endda sige mere, det er et sandt kaffeimperium! Det er i dette land, at 1/3 af verdens kaffeproduktion er koncentreret. Og det hele startede med en uanselig buket blomster... Hvad kendetegner den, hvad adskiller den fra andre, og hvad er den bedste brasilianske kaffe? I dagens indlæg undersøger vi emnet Brasiliens "sorte guld" i detaljer.
Opsummering:
- Brasilien - kaffens rige
- Hvordan kom kaffen til Brasilien?
- Hvordan smager den originale brasilianske kaffe?
- Hvordan genkender man en god kaffe fra Brasilien?
Brasilien - kaffens rige
Selv om vi mateister primært forbinder Brasilien med yerba mate, er sandheden, at det er kaffen, der er den virkelige dronning i Brasilien, ikke mate. I Sydamerikas største land dækker kaffeplantagerne et samlet areal på næsten 30.000 kvadratkilometer. Der produceres omkring 4 millioner tons kaffe om året i landet - det er en tredjedel af verdensproduktionen! Det meste af den kaffe, der produceres i Brasilien, rejser fra havnen i Santos til bogstaveligt talt alle verdenshjørner, men brasilianerne elsker også selv at drikke kaffe. De kan bedst lide den stærk og sød.
Hvordan fandt kaffen vej til Brasilien?
I dag er Brasilien centrum for kaffeindustrien, men for "kun" 300 år siden var der slet ingen kaffe her. Kaffeplanten kom oprindeligt fra Etiopien, og legenden siger, at bærrenes stimulerende egenskaber blev opdaget ved et tilfælde af en hyrde ved navn Kaldi. Han observerede, at hans geder efter at have spist bærrene fra en bestemt plante var meget stimulerede og havde en ekstraordinær mængde energi. Han blev interesseret i planten og bragte bærrene til en lokal shaman, som lavede en aromatisk bryg af frøene, som, når de blev drukket, styrkede koncentrationen og holdt dem vågne i længere tid. Rygtet om den mirakuløse plante og den bryg, der blev lavet af dens frø, spredte sig til andre stammer. Gradvist nåede kaffen til andre lande og regioner takket være handelsfolk. Fra Mellemøsten gennem Europa til Amerika.
Kaffe blev første gang bragt til Brasilien i 1727, og der er en anden legende forbundet med den. Portugiserne, som på det tidspunkt var ved at etablere en koloni i Brasilien, var forelskede i den sorte, stimulerende drik og ville gerne selv begynde at dyrke kaffetræer på "deres" territorium. Til det formål havde de brug for frøplanter, som de måtte spørge et andet land, der allerede havde kaffedyrkning. Tilfældigvis havde Brasiliens naboer fra Guyana kimplanter, men de behandlede dem som den største skat og nægtede absolut at dele dem. Så en intrige blev planlagt. Under dække af en diplomatisk mission blev oberst Francisco de Melo Palheta sendt til Guyana. Han forelskede sig i guvernørens kone, som gav obersten en buket blomster i afskedsgave. Inde i den var der gemt kaffefrø.
Siden da har kaffedyrkningen taget fart i Brasilien, og med den voksende popularitet i Europa og USA og en markant stigning i efterspørgslen blev det brasilianske kaffemarked meget hurtigt et rigtigt kraftcenter. De største plantager lå i provinserne Rio de Janeiro, São Paulo og Minas Gerais. Der blev produceret så meget kaffe, at Brasilien i begyndelsen af det 20. århundrede tegnede sig for mere end 80 % af verdensmarkedet, hvilket kunne have rystet økonomien betydeligt i fremtiden. Det var nødvendigt at indføre visse restriktioner og reguleringer, så Kaffeinstituttet blev grundlagt i 1931.
Hvordan smager den originale brasilianske kaffe?
Hvis kaffeplanten ikke oprindeligt er fra Brasilien, hvorfor vokser den så mest her, og hvorfor anses brasiliansk kaffe for at være den bedste i verden? Kaffeplanten føler sig meget godt tilpas i Brasilien og har fremragende vækstbetingelser her. Her er et gunstigt, subtropisk klima, som er kendetegnet ved høje temperaturer og hyppige regnskyl og dermed høj luftfugtighed. Kaffeplantagerne ligger på frugtbare jorde, der er rige på mineralsalte, i bjergrigt terræn. Kaffe vokser i Brasilien i en højde på omkring 800-1200 meter over havets overflade. Det er en lavere højde end i for eksempel Costa Rica eller Colombia. Det har stor betydning for kaffens smag - den er blødere og har en mindre mærkbar syrlighed. Kaffebladene er tættere på solen, samtidig med at de er beskyttet af den frodige tropiske vegetation mod for meget eksponering for solens stråler. Brasiliansk kaffe fremstilles af to typer kaffeplanter - arabica (den mildeste) og i mindre grad robusta (tungere, mere bitter og med en højere koncentration af koffein). Kaffe høstes en gang om året i den tørre sæson - fra juni til september. I modsætning til andre lande, hvor den "våde" eller "vaskede" metode normalt bruges til at forarbejde frugten (ved hjælp af vand og specialudstyr til mekanisk at adskille frugtkødet fra bønnerne), tørres kaffebønnerne i Brasilien ved hjælp af den "tørre" metode - naturligt i sollyset.
Og hvordan smager brasiliansk kaffe? Hvordan adskiller den sig fra f.eks. colombiansk kaffe? Er brasiliansk kaffe bedre? Det siges, at den mest klassiske og alsidige kaffe er den, der kommer fra Brasilien. Den passer godt sammen med mælk, men fungerer lige så godt som en sort drik uden tilsætningsstoffer. Gennemsnitlig brasiliansk arabica-kaffe er kendetegnet ved en let, sublim smag med lav syrlighed. De er næsten helt uden bitterhed. De har behagelige noter af chokolade og nødder, og smagen er afbalanceret med en karakteristisk sød finish til sidst.
Hvordan genkender man en god kaffe fra Brasilien?
Den store produktionsskala betyder desværre, at langt de fleste produkter fra Brasilien er industrikaffe. Maskiner bruges til at dyrke planterne, høste afgrøden og forarbejde den yderligere, hvilket reducerer omkostningerne til menneskelig arbejdskraft og produktionstiden. Producenterne fokuserer på kvantitet frem for kvalitet. Heldigvis er der undtagelser fra dette. I 1990'erne begyndte nogle plantager at indføre høje standarder for dyrkning, høst og produktion. Det er som regel små, familiedrevne plantager, hvor der ikke bruges maskiner, men kun menneskehænder. Planterne er underlagt streng udvælgelse. Kun de bedste frugter af højeste kvalitet høstes. De bedste brasilianske kaffer betegnes som "premium" eller "speciality", og et eksempel er den Mary Rose artisanal coffee tilgængelig i vores butik.
Mary Rose Brasiliansk kaffe fås i vores butik i tre typer, afhængigt af oprindelsesregionen - Mogiana (fra São Paulo), Cerrado og Guaxupe (fra Minas Gerais). Alle tre er, som det sig hør og bør for en stærk brasiliansk kaffe, kendetegnet ved en behagelig smag med noter af nødder, chokolade og mælk, lav syrlighed og en tung krop. Guaxupe- og Cerrado-kafferne har desuden en delikat eftersmag af citrus. Bønnerne i disse kaffer er store og klassificeres som premium. De er ristet til en universel omniroast-grad, så bryggen kan laves på stort set alle måder - hvad enten det er med professionelt udstyr eller derhjemme.
Kilde til information:
- Wikipedia: Coffee, List of countries by coffee production, Coffee production in Brazil.
- J. Hoffmann, The World Atlas of Coffee, 2014.
- International Coffee Organization.