Håndværkerkaffe - hvad er det, og hvorfor er det bedre end almindelig, bredt tilgængelig kaffe?
Kaffe er en af de mest populære drikke i verden. Millioner af mennesker drikker den hver morgen for at få energi til dagen. De fleste af dem tænker ikke over, hvad der egentlig er i deres kopper. Hvad er det, de drikker, og er det sundt for dem? Er den høje butikspris på et populært kaffemærke en garanti for dets høje kvalitet? Hvorfor skal man læse kaffeetiketter og vælge håndværkerkaffe - niche, mindre kendt kaffe? I dag vil vi forsøge at besvare alle disse spørgsmål.
Opsummering:
- Hvorfor er håndværkerprodukter bedre end masseproducerede produkter?
- Håndværkerkaffe - hvad er det?
- Forskelle mellem håndværkerkaffe og masseproduceret kaffe
- Hvordan genkender man kaffe af høj kvalitet?
- Artisan Mary Rose coffee
Hvorfor er håndværkerprodukter bedre end masseproducerede?
Med udbredt adgang til information - bøger, fagpresse, blogs og hjemmesider, der drives af fagfolk - bliver vores bevidsthed stadig større. Vi tænker mere og mere over, hvad vi spiser og drikker, hvad vi har på, hvad vi køber, og hvad vi vælger. Vi læser oftere etiketter og mærker på produkter, vi søger information på internettet, og vi uddanner os selv. Vi er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved de overbevisende slogans, der råbes til os fra de populære producenters farverige reklamer, der varieres af et rigt ordforråd. Vi lader os ikke længere narre af markedsføringstricks. Vi ønsker at købe produkter, der rent faktisk er af højeste kvalitet, og ikke produkter, der blot er mærket som sådan. Også selv om det har en betydeligt højere pris. Vi vælger produkter, der er skabt med passion, med sans for detaljen, og som er unikke. Det bekræftes af undersøgelser, der viser, at de fleste forbrugere er mere tilbøjelige til at vælge produkter, der er håndlavede. Forbrugerne værdsætter håndværksmæssige produkter på grund af deres gennemprøvede opskrifter og gennemsigtige produktionsproces. De fleste af os kan godt lide at vide, at der står rigtige mennesker bag de produkter, vi køber, og ikke bare sjælløse maskiner.
Håndværkskaffe - hvad er det?
Håndværksprodukter er dem, der fremstilles i lille skala af lokale producenter. Der er mennesker af kød og blod bag produktionen, og de produkter, der når ud til kunderne, er resultatet af deres hårde arbejde. Håndværksprodukter skabes ofte ved hjælp af traditionelle metoder, i hånden, uden brug af maskiner og uden brug af kemikalier - når det gælder fødevarer. De er lavet af naturlige ingredienser - ikke importeret fra tvivlsomme kilder. Du finder ikke disse produkter på hylderne i de populære supermarkeder, og mængden af dem er stærkt begrænset. Håndlavede produkter kan være hverdagsprodukter, men også fødevarer - honning, syltetøj, pickles, spiritus eller kaffe - en af de mest populære drikkevarer i verden. Kaffemarkedet er enormt. Der produceres milliarder af kilo kaffe hvert år. Dette marked er uundgåeligt domineret af store virksomheder, mærker, som alle kender, og som er rettet mod den størst mulige profit. Selv om de ofte markedsfører deres produkter som værende af højeste kvalitet, premium, tæller kvaliteten i virkeligheden slet ikke. Det er pengene, der tæller. Ved siden af disse giganter findes der lokale nichevirksomheder, hvis produkter når ud til et meget begrænset publikum. Deres produkter er dyrere, men med den højere pris følger også en virkelig høj kvalitet og opmærksomhed på hver eneste detalje i produktionsprocessen. Indtil for nylig var denne type produkter - nichekaffe, produceret på små plantager, ristet i små, næsten ukendte risterier - forbundet med produkter, der kun var tilgængelige for kendere. Den gennemsnitlige kaffedrikker drak, hvad der var tilgængeligt i den nærmeste butik. Hurtigt og billigt. I dag, i en tid med online shopping og bred adgang til de mest forskelligartede produkter, kan vi nemt købe bogstaveligt talt hvad som helst. Flere og flere håndværksmæssige kafferisterier dukker op for at sælge deres produkter via internettet og på den måde nå ud til et større publikum. Og offentligheden bliver mere og mere interesseret i god kaffe, der virkelig er af høj kvalitet og ikke bare står på etiketten. Så lad os få en endelig afklaring: Håndværkerkaffe - hvad er det? Hvorfor er det værd at betale mere for kaffe af god kvalitet? Hvordan kender man kvalitetskaffe?
Forskelle mellem håndværkerkaffe og masseproduceret kaffe
Mange faktorer påvirker kaffens smag og aroma. Faktisk er hvert trin i fremstillingen ekstremt vigtigt, og enhver lille ændring kan ændre bryggens smags- og aromakvaliteter dramatisk. Hvordan adskiller håndværkerkaffe og masseproduceret kaffe sig fra hinanden med hensyn til produktion, og hvordan påvirker det produktets endelige karakter? Lad os starte ved begyndelsen.
Dyrkning af kaffeplanten
Coffea er en meget følsom plante over for klimatiske og topografiske faktorer. For at en kaffeplante kan producere værdifulde frugter, som kaffebønnerne skal afskalles fra, skal den vokse i tilstrækkelig frugtbar jord, temperatur og fugtighed. Tilstrækkeligt sollys er også vigtigt, hvilket er grunden til, at kaffeplanter dyrkes i bjergområder - jo højere oppe, jo bedre er kvaliteten af frugten. Sagen er, at bjergrigt, højtliggende terræn er utilgængeligt for maskiner. Det kan ikke betale sig for store kaffefirmaer, der fokuserer på at tjene så meget som muligt og så hurtigt som muligt, at investere i den manuelle dyrkning af kaffetræet, som er mere tidskrævende og kræver mere arbejdskraft. Industrikaffe taber til håndværkerkaffe lige fra starten - den dyrkes på lavtliggende jord - mindre værdifuld, men hvor maskiner, der forbedrer kaffedyrkningen, kan nå frem. Derudover er jorden, som planterne vokser på, ufrugtbar og uden værdi, men fuld af kemikalier og pesticider.
Høst af kaffekirsebær
På små, højtliggende plantager høster avlerne kaffekirsebærrene i hånden, udvælger dem omhyggeligt og vælger kun de bedste og mest værdifulde. De har tid og mulighed for at se nøje på hvert enkelt kaffekirsebær. På plantager, hvor afgrøden er beregnet til masseproduktion, høstes kaffekirsebærrene i løs vægt - sammen med de gode kirsebær indsamles også de umodne, ødelagte eller skadedyrsangrebne. Bønnerne, der afskalles fra disse, er af meget lavere kvalitet. Efter høsten vurderes kernernes kvalitet af Q-sorterere - de tjekker for rådne, gærede, revnede, insektspiste eller umodne kerner. Farve og aroma vurderes også. Fejlene tælles, og på den baggrund inddeles kaffebønnerne i flere segmenter: specialitet (højeste kvalitet), premium, exchange, under standard eller off (laveste kvalitet, "affald"). Interessant nok bliver de bønner, der diskvalificeres, slet ikke kasseret. De ender i masseproduktionen og derefter på hylderne i supermarkederne.
Transport af kaffebønner
Tørrede, forbehandlede, rå kaffebønner går fra den lille plantage direkte til risteriet eller grossisten, som regel uden mellemled. Kaffebønnerne pakkes i jutesække og læsses i store skibscontainere. Søtransporten tager normalt omkring en måned. Store kaffekoncerner har ofte ikke deres egne plantager, men bruger mellemmænd - de bønner, der opnås på denne måde, rejser ikke kun langt til det industrielle risteri, men opbevares ofte først, endda i flere år, så de mister deres værdifulde kvaliteter.
Ristning af kaffebønner
Store kaffefirmaer, som ønsker at "skjule" deres bønners lave kvalitet, rister dem i en mørk grad. Meget mørkristet kaffe er stærkere i smagen, mere bitter, samtidig med at smagen og aromaen ikke er så fyldig, man fornemmer ikke dybden. Bønnerne er simpelthen brændte. Derudover forkorter store virksomheder, der ønsker at spare så meget som muligt på kafferistningstiden, kaffebønnernes ristningsproces ved at riste dem ved meget høje temperaturer. Bønnerne bliver fedtede af de æteriske olier, der burde være i dem, og efter et stykke tid bliver de harske. De mister også de smagsnoter, der er karakteristiske for den region, de kommer fra. For eksempel bør ægte brasilianske kaffebønner have mærkbare nødde- og chokoladenoter. Men enhver masseproduceret kaffebønne, selv om der står "Brasil" på emballagen, smager på samme måde. De masseristede kaffer bliver igen opbevaret på lagre og venter på at blive solgt i op til flere måneder og mister dermed helt deres værdi. Små, håndværksmæssige kafferisterier bruger meget mere tid på ristningen af bønnerne. Erfarne ristere tilpasser ristningstiden og temperaturen til den sensoriske profil, de ønsker at opnå. De gør det med passion og engagement. De får det bedste frem i bønnerne.
Hvordan genkender man kaffe af høj kvalitet?
Det første, man kommer til at tænke på, når man vil skelne mellem kommerciel kaffe og håndværkerkaffe, er prisen. En kaffe af høj kvalitet, der kommer fra en lille plantage og ristes i et lille håndværksristeri, kan ikke være billig. Det betyder dog ikke, at et produkt af lav kvalitet vil blive købt billigere. Masseproducenter sætter ofte overpriser på deres produkter. De klæder kaffe fremstillet af bønner af lav kvalitet på med smuk guldemballage, der minder om high-end-produkter. De reklamerer for dem som de bedste på markedet og når dermed ud til mange forbrugere, som lader sig narre af den smarte markedsføring og den bedragerisk høje pris. Den gennemsnitlige kunde er ikke opmærksom på manglen på grundlæggende oplysninger på kaffeetiketten, som ville vidne om dens faktiske høje kvalitet. En god kaffe har en gennemsigtig etiket, der giver oplysninger om bønnernes nøjagtige oprindelse (land, region, plantagenavn), højden (jo højere, jo bedre kvalitet af bønnerne), den botaniske sort eller den sensoriske profil. En meget vigtig oplysning, som bør fremgå af etiketten på en kaffe af høj kvalitet, er også, hvordan og hvornår bønnerne er blevet ristet. Det er bedst at drikke kaffen inden for 7-90 dage efter ristningen af bønnerne. Efter denne tid vil kaffen forvitre og miste sine værdifulde kvaliteter. Hvis du ikke kan finde disse grundlæggende oplysninger på kaffeetiketten, selv om den markedsføres som "verdens bedste kvalitetskaffe", skal du ikke lade dig narre.
Håndværker Mary Rose kaffe
Mange kaffeelskere, som dagligt drikker almindelig købekaffe, er ikke klar over, hvad der egentlig er i deres kopper. Det er næppe overraskende. De er vant til én smag. En person, der aldrig har smagt ægte håndværkerkaffe, ved ikke, hvad han går glip af. I bølgen af mode for at føre en sund livsstil og vælge sund mad er det værd at gå efter produkter af højere kvalitet - fra en verificeret kilde, friske og skabt med en individuel tilgang. Håndværkerkaffe er en garanti for unikhed, rige smage og aromaer samt en garanti for et godt produkt og en frisk ristning. Hvis vi har overbevist dig, behøver du ikke lede længe efter en god håndværkerkaffe - vi anbefaler de Mary Rose kaffer, som vi har på tilbud i vores butik, fra et lille kafferisteri i Polen. Der er lækre brasilianske kaff ebønner fra tre regioner - Cerrado, Guaxupé og Mogiana. Mary Rose kafferisteri tilbyder også en utrolig subtil kaffebønne fra Colombia, fra Medellín-regionen - med chokolade, karamel og frugtagtige noter, og en vidunderlig kaffebønne fra Mexico, der kommer fra de to mexicanske byer Jaltenango og Villa Corzo, med en let, behagelig smag og en blød krop.
Der er et ordsprog, der siger: Du er, hvad du spiser (og drikker). Så det giver mening at vælge sunde produkter fra pålidelige kilder - også selv om de er lidt dyrere. Det er en investering i dit eget helbred!
Kilde til information: