Hældte øllet i mate-kurven og ... Jeg vil gentage det med glæde
En varm dag fuld af spænding. Efter en veloverstået fredag er det godt at slappe af. Der er ikke noget som en friskskænket yerba mate i eftermiddagssolen. Der er heller ikke noget som en kold, forfriskende øl med en god "nibble". Hvad nu, hvis man kunne kombinere disse to fantastiske smagsoplevelser? Jeg havde læst, at det var muligt, og jeg besluttede mig for at prøve.
Opsummering:
- En idé fra Sydamerika: yerba mate cerveza
- Yerbeer - et eksperiment med yerba mate
- Yerba mate cerveza light-version
- Øl med yerba mate - en revolution på markedet?
- Til at køle ned på en varm dag
En idé fra Sydamerika: yerba mate cerveza
Yerba mate, kaffealternativet fra Sydamerika, forbindes primært med en varm bryg - tilberedt i en profileret mate-kalebas og drukket gennem en metalbombilla. Mate-te kan også drikkes kold, hældt over iskoldt vand. Eventuelt kan kold tereré laves med tilsætning af afkølet juice. Hvad nu, hvis man i stedet for vand eller juice kunne bruge ... øl? Det viser sig, at ideen om yerba mate med øl ikke er ny, da latinamerikanerne, de oprindelige yerba mate-drikkere, allerede har fundet på det. I deres tilfælde hedder det på spansk yerba mate cerveza.
Det rejser et vigtigt spørgsmål - er yerba mate og øl en sikker kombination? Ifølge medierne er alkohol og populære energidrikke en eksplosiv blanding, som er farlig for kroppen. Når man drikker alkohol sammen med energidrikke fulde af syntetiske stoffer, sker der kemiske reaktioner, som kan have ubehagelige og i ekstreme tilfælde endda farlige konsekvenser for helbredet. Der er koffein i energidrikke, ligesom der er i yerba mate. Derfor opstår spørgsmålet: Kan kombinationen af Ilex paraguariensis og øl være lige så farlig som kombinationen af energidrikke og vodka? Det viser sig, at koffein i sig selv ikke reagerer med alkohol. Alkohol og koffein påvirker ikke hinandens virkninger eller deres stofskifte. Men når man kombinerer yerba mate med alkohol, er det vigtigt at huske at udvise mådehold - en koffeinstimuleret krop kan mærke effekten af beruselse med en forsinkelse, hvilket kan ende med ubehagelige tømmermænd næste dag.
Yerbeer - et eksperiment med yerba mate
I fodsporene på de sydamerikanske mate-elskere besluttede jeg at teste kombinationen af øl og yerba mate på egen hånd. Jeg hældte yerba mate Rosamonte i kalabassen - det er en af mine yndlings-mate. Den har altid virket god på mig både varm og kold. Da jeg læste, at det var muligt at kombinere mate med appelsinjuice, mælk eller øl, spekulerede jeg straks på, hvordan et af Argentinas bedste mærker ville klare sig i "eksperimentet". Jeg havde ikke lyst til at vælge mate med smag, da de i sig selv er færdige blandinger. Jeg var nysgerrig efter at kombinere en klassiker med en anden klassiker. Jeg ville have begået en forbrydelse, hvis jeg havde skænket Rosamonte med et almindeligt øl-"konglomerat". Jeg er mere en gourmetmate end en øldrikker, men jeg kan godt smage forskel på en god regional øl eller kraftøl og en middelmådig industriproduktion. Så jeg besluttede mig for at vælge en god ledsager til min Rosamonte. Valget faldt på en traditionel, kraftigt humlet lagerøl fra et mærke, der er kendt for kvaliteten af sin øl snarere end mængden af sin produktion.
Hvordan gik det med "eksperimentet"? Min Rosamonte syntes, at øllen smagte godt, og hun drak grådigt de første milliliter. Drikken blev suget ind ret hurtigt og effektivt. Der var en kraftig skumkrone med det samme, og aromaerne af humle og yerba mate, der blev frigivet, skabte en interessant, gennemtrængende helhed. Efter blot et par indåndinger vidste jeg, at der ville være et sammenstød mellem to stærke, interessante smage. Efter langsomt at have fyldt beholderen op (jeg var nødt til at tilsætte øl gradvist, da bladene lagde sig i større og større ølbobler), var det tid til at smage. Det hele kom ud med en stærk bitterhed. Malten, øllets humle og bitterheden fra den traditionelle mate blandede sig på en meget interessant måde uden at bekæmpe hinanden. Det så ud til, at smagens kraft ikke ville give plads til andet. Men et eller andet sted derimellem var "rosen" i min Rosamonte godt placeret. Jeg har på fornemmelsen, at den ville være for bitter for en nybegynder eller en tilhænger af lettere smage, men for mig var effekten bemærkelsesværdig. Den olfaktoriske oplevelse var lige så interessant. Efter at have drukket blandingen indåndede jeg en forfriskende aroma af ølmate.
Yerba mate cerveza light-version
Kombinationen af yerba mate og øl har vist sig at være et hit. Det er kraft, energi, stimulering, forfriskning og en fremragende tørstslukker i ét. Jeg vil dog anbefale, at man er forsigtig med at vælge det rigtige forhold mellem tørprodukt og alkohol, så stimuleringen og den karakteristiske yerba mate-bitterhed ikke bliver for stærk. "Beerba" har kun én ulempe - man kan ikke drikke for meget af den af kendte "procentvise" årsager, men jeg tror, at Ilex paraguariensis vil fungere lige så godt i kombination med alkoholfri øl. En interessant mulighed for at få smagen af yerba mate med øl i en alkoholfri version tilbydes af det brasilianske mærke Verde Mate Green, som har to "øl-lignende" sammensætninger i sit sortiment. I Verde Mate IPA spilles hovedrollen, ud over den grønne, lufttørrede yerba mate, af tilsætningen af aromatisk humle, hvis bitterhed harmonerer perfekt med kristtjørnen. Verde Mate Radler er derimod en version, der er skruet lidt op med citrustilsætninger. Jeg har prøvet begge og anbefaler dem!
Øl med yerba mate - en revolution på markedet?
Kaffe-infunderede øl er ikke længere noget nyt på markedet. Lidt tungere, men man kan også finde kraftøl med tilsat te. Yerba mate, som den tredje stimulerende søster, er også et interessant emne for ølproducenter. Ikke overraskende var en brasiliansk ølproducent den første til at markedsføre en øl tilsat yerba mate. Efter lidt research kom jeg frem til, at kombinationen af mate og øl især er populær blandt kraftbryggerier fra USA, men det var også muligt at finde nogle nicheprodukter fra Europa. Desuden rangerer nogle af produkterne rigtig højt på branchens ranglister. Det er en interessant retning for ølrevolutionen. Jeg håber, at det i fremtiden i højere grad vil blive opdaget af indenlandske producenter. Og hvem ved? Måske vil mate-øl ligesom forskellige IPA'er, hvedeøl eller honningøl også blive bredt tilgængelige.
Til at køle ned på en varm dag
Yerba mate og øl er en ret maskulin, specifik smag. Især hvis man vælger en stærkt humlet drik og en klassisk yerba mate med masser af kraft. Ikke desto mindre findes der så mange øltyper og så mange mate-typer, at man kan eksperimentere på livet løs og finde sin egen smag, og hver blanding vil give en ny oplevelse. Den forfriskende kombination af øl og yerba mate er den perfekte "under skyen"-mulighed - til en lang weekend eller en sommerfestival. Af praktiske grunde holder jeg mig til traditionel brygning, men når jeg på en weekend har brug for en forfriskning, vil jeg vælge en interessant, afslappende blanding.
Kilde til information:
- Wikipedia: Yerba mate.
- S. Ferré, M. C. O'Brien, Alcohol and Caffeine: The Perfect Storm, Journal of Caffeine Research, 2011.