Typer og smagsvarianter af yerba mate

Elaborada, despalada, saborizada, tostada og andre... Tilsyneladende én yerba mate, men der findes millioner af versioner. Hvad er forskellen på de forskellige typer yerba mate, og hvad betyder de eksotisk klingende udtryk på emballagen? Hvordan smager yerba mate fra Brasilien, og hvordan smager den fra Paraguay? Hvad er de bedste smagsvarianter af yerba mate? Lad os forklare det!
Resumé:
- Despalada eller elaborada?
- Forskellige smage af yerba mate - hvad finder du i en pakke?
- Forskellige typer yerba mate afhængigt af produktionsmetoden
- Hvert land har sin egen yerba mate
Despalada eller elaborada?
Markedet for yerba mate er enormt. Det viser for eksempel det store udvalg af produkter i vores butik, hvor du kan finde produkter fra nogle af de mest kendte mærker såvel som fra mere nicheprægede mærker. Der bliver hele tiden skabt nye mærker og designs med nye ideer og friske tilgange til emnet. Selvom hvert produkt er lidt forskelligt fra hinanden, har de alle én ting til fælles - grundlaget er et tørt produkt, der kommer fra en enkelt plante, Ilex paraguariensis. Afhængigt af produktionsmetoden, oprindelseslandet eller de tilsætningsstoffer, der supplerer det rene tørrede produkt i pakken, er der mange typer yerba mate, som i de enkleste termer kan opdeles i despalada og elaborada. Forskellen ligger i forholdet mellem antallet af blade og pinde i pakken. Yerba mate despalada indeholder 90% blade og maksimalt 10% stokke, mens elaborada kan indeholde op til 35% stokke. Disse grænser er præcist defineret af den argentinske organisation INYM - det nationale institut for Yerba Mate. Hvorfor er det så vigtigt? Tilsyneladende ubetydelige blade og kviste adskiller sig i deres koffeinindhold. Mens der er en hel del koffein i bladene, er kvistene praktisk talt blottet for det, hvilket er grunden til, at de betragtes mere som et "fyldstof", og mate med mange pinde anses for at have en svagere effekt. En yerba mate, der er helt uden kviste, kaldes sin palo, mens et tørt produkt med en høj andel af kviste kaldes con palo.
Forskellige smage af yerba mate - hvad finder du i en pakke?
Støv
Blade og kviste er én ting. I nogle typer yerba mate finder man også støv. Nogle mennesker siger, at det er i støvet, at den virkelige kraft ligger. Støvet fra yerba mate anses for at være mere intens i smag og aroma og mere kraftfuld i sin virkning. Støvet giver brygget en tydelig og stærk smag. Meget støvet yerba mate er typisk for Paraguay, mens produkter, der indeholder lidt eller næsten intet støv, nogle gange er mærket med ordet "con bajo contenido de polvo" på emballagen.

Tilsætningsstoffer
På trods af sin intense smag, som normalt har en karakteristisk bitterhed, kan yerba mate kombineres med en række forskellige tilsætningsstoffer, helst naturlige, ligesom mate selv. Krydderurter, frugt i alle former, spiselige blomster eller krydderier, som man kan finde i køkkenet til daglig, passer perfekt til den. Tilsætningsstofferne blødgør smagen af yerba mate en smule og skaber unikke kompositioner fulde af smag og aroma, som tiltrækker og opmuntrer dig til at prøve den. Aromatiserede yerba mates, der er beriget med tilsætningsstoffer, er normalt mærket compuesta (på spansk) eller composto (på portugisisk), hvilket betyder "sammensætning, blanding". Næsten alle mærker af yerba mate tilbyder kompositioner beriget med tilsætningsstoffer ud over de klassiske produkter. Den mest populære og af mange anset for at være den bedste milde kombination af yerba mate-smag er "menta limon", en blanding af mynte og citron. En anden lige så populær og en af de bedste mate-te-smagsvarianter er kombinationen med stimulerende guarana. Mange producenter overgår hinanden i at opfinde originale smagskombinationer. To brasilianske mærker - Verde Mate Green og Yaguar - fører an blandt aromatiserede yerba mates i vores butik, og vores mest anbefalede yerba mate-smagsvarianter er: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná og Yaguar Frutas Dulces.
Aromaer
Ingen kan lide kunstige farver eller smagsstoffer. Vi har en tendens til at forbinde dem med usunde fødevarer. Når vi ved, at de er i det produkt, vi ønsker at købe, leder vi efter alternativer - uden aromaer og farver. Desværre støder vi meget ofte på dem hver dag. Ud over frugt- og urtetilsætningsstoffer tilsætter yerba mate-producenter også frugtekstrakter, olier eller aromaer til deres produkter, og aromatiseret mate kaldes med det spanske ord saborizada. Desværre giver producenterne sjældent oplysninger om det nøjagtige indhold af aromastoffer. For at undgå at købe yerba mate med kunstige smagsstoffer skal du være opmærksom på beskrivelserne. Hvis du finder ordet "aroma" eller sætningen "aroma identisk med naturlig", bør du tænke dig om en ekstra gang, før du køber sådan et produkt. Det betyder, at det har kunstige smagsstoffer. Disse typer yerba mate har meget intense aromaer. Yerba mate, der indeholder meget frugt eller urter, men som ikke har kunstige aromaer, er ikke så intens i lugt og smag.

Forskellige typer yerba mate afhængigt af produktionsmetoden
De forskellige smage af yerba mate påvirkes ikke kun af de tilsætningsstoffer, der kommer i pakken sammen med det tørre produkt, men også af produktionsmetoden for selve yerba mate. Traditionelt tørres yerba mate med røg fra et stegeild og krydres i flere måneder, hvilket giver en intens, karakteristisk smag med røgede noter. Eksempler er yerba mate fra Paraguay (f.eks. yerba mate Pajarito) eller Argentina (f.eks. yerba mate Rio Parana). Denne intensitet er ikke i alles smag, og derfor har nogle producenter afveget fra traditionen og forbedret deres produktion ved at lade bladene af Ilex paraguariensis tørre med varm luft i stedet for røg. Sådan tørret yerba mate får betegnelsen sin humo, eller på spansk, "uden røg", på emballagen. En af de bedste typer af lufttørret yerba mate er den økologiske Soul Mate fra Brasilien, og en variant beriget med guayusa - Soul Mate Orgánica Guayusa - faldt især i vores smag. Blandt produkterne fra nogle mærker kan du også finde en vis usædvanlig type yerba mate med tilsætning af tostada - dette er "ristet" yerba. De grønne blade af Ilex paraguariensis bliver mørkebrune, når de ristes, og yerba mate får helt nye smagsnoter. Tostadaen minder om kornkaffe eller kakao og smager endnu bedre, når den er dyppet i mælk i stedet for vand. Personligt anbefaler vi Verde Mate Green Dulcessa tilsat chokolade, kokosflager og mandler. Mums!
Hvert land har sin egen yerba mate
Den sidste faktor, der påvirker mangfoldigheden af yerba mate-smage, er oprindelseslandet. Selvom alle indbyggere i "yerba mate-lande" drikker det samme - en infusion lavet af bladene fra Ilex paraguariensis - er hver type yerba mate, afhængigt af dens oprindelse, lidt forskellig.
Argentinsk yerba mate
Argentina er førende inden for produktion og eksport af yerba mate. Landet er hjemsted for nogle af de største yerba mate-producenter, som har skabt sig et navn over hele verden. Typisk argentinsk yerba mate er kendetegnet ved et relativt lavt indhold af støv og pinde - op til omkring 30%. Den produceres oftest ved hjælp af den traditionelle metode, hvor den kortvarigt eksponeres over flammerne fra et bål. Nogle gange bliver den også røget og får som regel en lang modning.

Brasiliansk yerba mate
Lige efter Argentina, når det gælder produktion og eksport, ligger Brasilien. Det er det største land i Sydamerika og er kendetegnet ved stor diversitet. Interessant nok er yerba mate stort set kun populær i den sydlige del af landet. I den nordlige del af Brasilien er kaffe kongen. Lige så forskelligartet Brasilien er, lige så forskelligartede er de brasilianske mate-drikkeres præferencer, og derfor er der opstået flere typer yerba mate her. Den mest populære er chimarrão, som er yerba mate malet til et fint, mel-lignende pulver. I forarbejdningen af denne type mate udelades ældningsprocessen, så det tørre produkt bevarer sin saftige grønne farve. Smagen og duften minder om frisk græs på en forårseng. Hvis den tørres med røg fra lejrbålet, får den desuden lidt røgede noter. Det er meget varmt i Brasilien, så brasilianerne elsker at drikke kold yerba mate - med iskoldt vand eller isterninger. Den kølige, forfriskende version af yerba mate kaldes tereré. Det er også navnet på den type brasiliansk mate, som tilberedes under produktionen på en sådan måde, at den smager godt kold. Der er en anden type mate-te fra Brasilien, som især har vundet indpas hos europæiske elskere af brygget - mate green eller grøn yerba mate. Ligesom chimarrão udelades aldringsfasen i produktionen, så det tørre produkt bevarer sin saftige grønne farve, og lufttørring i stedet for røg bidrager til en meget mild smag. Det, der kommer i pakken, er dog ikke fint pulver, men mediumskårne blade, som regel uden pinde.

Paraguayansk yerba mate
I Paraguay, som i Brasilien, drikker man helst den kolde version af yerba mate. Når det tørre produkt dyppes i iskoldt vand, frigives dets værdifulde egenskaber lige så godt som i varmt vand, men det sker lidt langsommere, og smagen er lidt mindre intens. Derfor er paraguayansk yerba mates stærk og udtryksfuld - produceret efter traditionen, dvs. ved tørring over bål og ved hjælp af røg. De er som regel også meget støvede, hvilket bidrager yderligere til deres intensitet.

Uruguayansk yerba mate
Selvom Ilex paraguariensis også vokser i Uruguay, produceres der ikke yerba mate i landet af økonomiske og forretningsmæssige årsager. På trods af dette elsker uruguayanerne Guarani-indianernes grønne bryg! Langt de fleste af de produkter, der er tilgængelige på det uruguayanske yerba mate-marked, kommer fra Brasilien, men den "uruguayansk-brasilianske" type mate er meget forskellig fra den, der drikkes i samba-landet. Uruguayansk yerba mate er mere intens i smagen med en følelse af bitterhed, men ikke så intens som i den paraguayanske variant. Ud over bladene indeholder pakken også kviste og en del støv.

Typerne af yerba mate er mange. Alle er sikre på at finde noget for sig selv. Den bedste måde at finde ud af deres fantastiske virkninger på er at opleve dem selv. Det er svært at beskrive deres ekstraordinære smag, aroma og virkning. For at finde din smag er det en god idé at prøve forskellige versioner. Fra mild til stærk. Fra smagfuld til støvet. God fornøjelse!
Kilde til information:
- Wikipedia: Yerba mate.
- oec.world.
Anbefalet

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 kg
