Tereré - kold yerba mate til varme dage!
Der er ikke noget bedre end at nyde en friskskænket varm yerba mate.... Men hvad nu, hvis den brændende sol går os på nerverne, og vi ikke kan lide tanken om at få det for varmt? Hvordan overlever vi høje temperaturer på sommerdage? Svaret ligger gemt i et udtryk på tre stavelser: tereré! Hvordan laver man kold yerba mate? Find ud af alt om det på vores blog!
Resumé:
- Hvad er tereré?
- Tereré i paraguayansk stil
- Hvordan tilbereder man tereré? Opskrift på lækker, kold yerba mate
- Tereré ruso - hvad er det?
- Den bedste yerba mate til tereré
- Tilbehør til tereré
Hvad er tereré?
Tereré er intet andet end koldbrygget yerba mate. Den stammer fra Paraguay og er mest populær der. Det er ikke så mærkeligt. Det lille land i hjertet af kontinentet er berømt for sit varme, tropiske klima. Termometrene der viser op til 47°C på de varmeste dage i sommersæsonen! At hælde koldt vand over mate-te er også populært i den nordøstlige del af Argentina og i det sydlige Brasilien. Det er her, det er varmest. I lyset af den brændende hede er det de færreste, der har lyst til varme bryg. Her kommer den perfekte hjælp i form af iskold yerba mate.
Tereré i paraguayansk stil
Yerba mate dyppet i iskoldt vand direkte fra kilden blev allerede drukket for flere hundrede år siden af Guarani-indianerne. En sådan drik gav dem energi, oplyste deres sind og reducerede sultfølelsen, samtidig med at den kølede deres kroppe perfekt i den uudholdelige varme. Traditionen blev taget op af moderne paraguayanere og er blevet så dybt rodfæstet i deres kultur, at tereré er blevet nationaldrikken. Den sidste lørdag i februar er endda blevet udnævnt til National Tereré Day! Desuden optog den internationale organisation UNESCO i 2020 den paraguayanske tradition for at drikke tereré på sin liste over menneskehedens immaterielle kulturarv. I Paraguay drikkes iskold yerba mate af alle - unge som gamle. De drikker det om morgenen for at stimulere og i løbet af dagen for at køle ned. De tager en stor tereré-termokande over skulderen med på arbejde eller i skole, når de skal mødes med venner, gå en tur eller tage på tur. De drikker kold yerba mate i en guampa - et særligt tereré-kar. Det er traditionelt lavet af bøffelhorn eller -hov, men i dag bruges guampas af keramik, metal eller palo santo-træ lige så ofte. Paraguayanerne tilsætter isterninger, stykker af frisk frugt - som regel citrusfrugter - og friske krydderurter til deres kolde tereré. Urter til tereré kaldes der "yuyos", som kan købes på stort set alle markeder. Paraguayanerne blander også ofte det kolde vand med juice, der er presset direkte fra frugten, og nogle gange erstatter de det helt med frossen juice.
Hvordan tilbereder man tereré? Opskrift på lækker, kold yerba mate
Hvordan laver man tereré? Det er lige så enkelt som at tilberede yerba mate i sin traditionelle varme form. Bladene fra Ilex paraguariensis frigiver deres egenskaber glimrende i varmt vand, men også når de udsættes for lave temperaturer. For at den ædle plante lettere kan "dele" dem, skal vandet være meget koldt, endda iskoldt - omkring 1-5 °C. Tilberedningen af kold yerba mate svarer til traditionel brygning. Bare fyld kalabassen med det tørrede produkt (vi anbefaler at bruge ca. 50% mere yerba mate end normalt). Før du hælder vand i din mate-kurv, skal du tilføje et par isterninger for at holde drikkens temperatur lav i længere tid. Drikken vil også være længere tid om at "trække". For at nyde den fine, karakteristiske smag skal du lade kalabassen stå i 5-10 minutter. Kold yerba mate passer godt sammen med krydderurter og frugt. Det er værd at berige den med stykker af citrusfrugter, stykker af forfriskende vandmelon eller saftig fersken eller blade af frisk mynte. Effekten af langvarig forfriskning er garanteret!
Tereré ruso - hvad er det?
I 1930'erne var Gran Chaco-regionen skueplads for en blodig væbnet konflikt mellem Paraguay og Bolivia. Mange frivillige fra Sovjetunionen kæmpede på det førstnævnte lands side. Soldaterne var ikke vant til det tropiske klima, og de kunne næsten ikke holde den trykkende varme ud. Men den forfriskende kolde yerba mate var for bitter til deres utrænede ganer. Kompromisløsningen viste sig at være en lille modifikation. I stedet for vand blev bladene fra Ilex paraguariensis overhældt med frossen juice - som regel appelsinjuice. Drikken faldt i russernes smag. Den blev også hurtigt genkendt af den lokale befolkning. Til minde om de usædvanlige omstændigheder ved dens tilblivelse kaldes den stadig i dag "russisk tereré" eller "tereré ruso" på spansk. Kold yerba mate dyppet i juice i stedet for vand blev også drukket af ukrainske immigranter, der slog sig ned i den paraguayanske stat Itapúa i første halvdel af det 20. århundrede. Hvordan kan du selv lave tereré ruso? Det er ganske enkelt! Hæld tørret yerba mate i en beholder - vi foreslår, hvilke typer der er bedst senere i denne artikel. Kom et par isterninger i, og hæld noget frossen juice i - appelsin-, æble-, fersken-, jordbær- eller passionsfrugtjuice. Eksperimentér, og find din yndlingssmag. Russisk tereré er klar! Opskriften er trivielt enkel, er den ikke?
Den bedste yerba mate til tereré
Stort set alle typer tørrede produkter er velegnede til koldbrygning. Både de grovere og de finere sorter af yerba mate. Den støvede paraguayanske mate, men også den grønne brasilianske erva mate, som er næsten fri for støv og kviste, fungerer godt. Det er værd at prøve forskellige typer for at finde den, der passer os bedst. Mange producenter tilbyder færdige blandinger dedikeret til kold tilberedning. De er som regel baseret på urte- og frugtagtige tilsætningsstoffer, som tilfører en unik aroma og smag til sammensætningen. Vi har haft mulighed for at teste mange af disse blandinger. Vi har udvalgt nogle af vores favoritter til dig. De er alle tilgængelige i vores online shop. Hvilken yerba mate er bedst til tereré? Prøv de forskellige muligheder, og beslut dig selv! Vi foreslår, hvor du skal starte:
- Verde Mate Tereré
- Guarani Menta Limón
- CBSé Pomelo
- Rosamonte Tereré
Selvom brasilianerne ikke er så vilde med tereré som paraguayanerne, finder du i sortimentet fra det brasilianske mærke Verde Mate en variant, der er dedikeret til kølige infusioner. Den er værd at holde øje med, ikke kun på grund af dens rige sammensætning, som ikke findes andre steder. Verde Mate Tereré indeholder blandt andet gojibær, ananasterninger, appelsinskal, citrongræs og mynteblade. Når der tilsættes koldt vand, er resultatet en bemærkelsesværdig frugtagtig blanding!
Den berømte paraguayanske producent har ikke glemt de kolde yerba mate-elskere! Det tørre produkts røgede bitterhed er perfekt kombineret med citronens syrlige accenter. Mynten introducerer et strejf af beroligende forfriskning. Guarani Menta Limón er den perfekte måde at køle ned på varme sommerdage!
CBSé Pomelo er en lækker argentinsk yerba mate med en naturlig aroma af grapefrugt, som passer særligt godt til kolde versioner af tereré. En fantastisk blanding med en eksotisk note, der kan mærkes i smag og aroma!
Et velkendt argentinsk mærke har også noget til varmen. Rosamonte Tereré er ikke tilsat smag. Men det tørre produkt er tilberedt på en sådan måde, at yerba mate frigiver sine værdifulde egenskaber optimalt ved kontakt med koldt vand eller iskold juice.
Tilbehør til tereré
Når man vælger det rigtige produkt og de rigtige tilsætningsstoffer til at tilberede den kolde version af yerba mate, er det vigtigt ikke at glemme det rigtige tilbehør. Som med den varme version af yerba mate er bombillaen et vigtigt redskab, som adskiller grumset fra drikken. Alternativt kan kold yerba mate også tilberedes med en almindelig tebrygger eller en stempelkande til kaffe. Hvad angår beholderen, er det egentlig ligegyldigt, hvad tereré'en tilberedes i. En traditionel mate-kurv eller guampa vil være en reference til den sydamerikanske kultur, men du kan også tilberede kold yerba mate i et almindeligt krus, glas eller - i ægte hipster-stil - i en krukke! Det er også en god idé at anskaffe sig en tereré-termokande, hvor man kan hælde iskoldt vand i, smide isterninger i og hælde over mate gentagne gange, indtil den mister sin smag. Det er et godt valg til ferien - til at tage med på farten! Vi anbefaler især det 3-i-1 terere-"kit", som Yerbomos 5.0 er. Det er et fantastisk tilbehør, som kombinerer funktionerne af mate gourd, termokande og bombilla. En fantastisk gadget, der gør livet lettere!
Som du selv kan se, er yerba mate også perfekt i varmt vejr! Vi håber, at vores artikel har givet dig masser af velsmagende inspiration. Vi anbefaler også, at du tager et kig på vores butiks tilbud. Vi har samlet mange produkter, som vil forfriske dig selv på de varmeste sommerdage!
Kilde til information:
- Qué es el tereré, la bebida paraguaya reconocida como patrimonio inmaterial de la humanidad, BBC News, 2020.
- M. Sanz, Paraguay festeja el Día Nacional del Tereré, bebida símbolo de su identidad, Ultima Hora, 2015.
- Wikipedia: Tereré.