Gratis levering!!! fra 350,00 DKK
Gem på indkøbslisten
Opret en ny indkøbsliste

Palo santo - hvordan hjælper det "hellige træ"?

2024-01-31
Palo santo - hvordan hjælper det "hellige træ"?

Palo santo... under disse magiske ord ligger en lige så magisk kraft. Planten kaldes "det hellige træ" af de oprindelige indbyggere ved Syd- og Mellemamerikas kyster, og den har ekstraordinære egenskaber. Vi mateister forbinder den mest med drikkekarret yerba mate, men det er ikke det eneste, den bruges til. Hvordan virker palo santo, og hvor kommer dens magi fra? Lad os forklare det!

Resumé:

  1. Magisk kraft fra Amerika. Hvad er palo santo?
  2. Brug af det hellige træ
  3. Hvordan passer man på en palo santo-kalebasse?

Magisk kraft fra Amerika. Hvad er palo santo?

Palo sant o betyder "helligt træ" på spansk. Betegnelsen refererer til flere arter af træer, hvoraf de mest populære optræder i den botaniske taksonomi under de latinske navne Bursera graveolens og Bulnesia sarmientoi (eller rettere Gonopterodendron sarmientoi). Førstnævnte vokser i tropiske skove i et område, der strækker sig fra Yucatán-halvøen i Mellemamerika - Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua og Costa Rica, gennem de nordlige områder af Sydamerika: Colombia, Ecuador og Galapagosøerne, til den nordlige del af Argentina. Bulnesia sarmientoi, på den anden side, findes hovedsageligt i Gran Chaco, et land der strækker sig over grænsen mellem Bolivia, Paraguay og Argentina. Udtrykket "palo santo" bruges også ofte til at beskrive træet fra Guaiacum officinale, som vokser i Mellemamerika. Fælles for alle disse træer er, at de producerer meget hårdt og holdbart træ, der indeholder meget aromatisk harpiks, som er en kilde til "magiske" egenskaber. På grund af disse egenskaber har palo santo haft stor betydning for de oprindelige folk i århundreder og vinder nu enorm popularitet over hele verden.

Er palo santo i fare for at uddø?

Palo santo har været kendt i historien i århundreder. Mirakeltræets egenskaber blev sandsynligvis brugt af de gamle inkaer. Indiske shamaner brugte palo santo til magiske ritualer og mystiske ceremonier. Tændt træ, hvorfra der steg velduftende røg op, var en del af den rensende ayahuasca-ceremoni. Det hellige palo santo-træ er blevet mere og mere populært med årene. Så meget, at dets eksistens var truet. Overudnyttelse reducerede i høj grad palo santo-træets ressourcer og fik regeringerne i nogle lande til at placere træerne på lister over truede arter. I en periode var det strengt forbudt at fælde palo santo-træer til industrielle formål. Den eneste måde at få træ på var ved at samle døde, nedfaldne grene. Selvom de fleste palo santo-træarter i dag ikke længere er truet af udryddelse, er denne måde at høste træ på fortsat. Grene, der falder til jorden og tørrer i flere år uden menneskelig indgriben, bliver endnu mere værdifulde. Der sker talrige kemiske reaktioner i dem, træet skifter farve, og der frigives værdifulde safter, som bidrager til en endnu stærkere aroma. At høste træet i stedet for at fælde det er også en måde at vise respekt for disse storslåede træers hellighed på.

Brug af det hellige træ

Træet fra de træer, der kaldes palo santo, har to særlige egenskaber. For det første afgiver den harpiks, det indeholder, en utrolig aroma, som er umulig at efterligne - træagtig, let sødlig med et strejf af vanilje, men alligevel behageligt forfriskende og citrusagtig. Man kan dufte den tropiske skov, naturen i sin rene form. For det andet er palo santo en af de hårdeste, sejeste og mest modstandsdygtige træsorter i verden. Harpiksen i det dufter ikke kun skønt, men indeholder også mange olier, der gør træet meget modstandsdygtigt over for råd og forskellige eksterne faktorer. På grund af sin hårdhed og styrke samt sin originale aroma har palo santo fundet en bred vifte af anvendelser inden for mange områder.

Palo santo

Palo santo - yerba mate-fartøj

Det hårde og holdbare palo santo-træ bruges til at fremstille en række forskellige ting. Det bruges bl.a. i byggebranchen - det er f.eks. perfekt til skibsbygning. Det er også et godt materiale til fremstilling af møbler (f.eks. skabe eller borde) og mindre hverdagsgenstande som smykker eller redskaber (kander, skåle, morterer til at male urter og frø). I USA produceres øllen "Palo Santo Marron", som modnes i tønder, der er fremstillet af det hellige træ. Palo Santo indtager en vigtig plads i den mateistiske verden. Det hellige træ er helt sikkert meget velkendt for yerba mate-elskere, da det ofte bruges til at fremstille palo santo mate-kurve - særlige beholdere til tilberedning af en infusion lavet af bladene fra Ilex paraguariensis. Brygget i sådan et kar smager yerba mate meget bedre end i en almindelig keramisk kalabas. Den får helt nye, originale smags- og aromakvaliteter. Under indflydelse af vandets høje temperatur ekstraheres harpiks fra træet, hvilket fuldstændig ændrer smagen af brygget. Matekurve lavet af palo santo er små kunstværker. De er ikke masseproducerede - hvert stykke er resultatet af menneskehænder. De er unikke og på en måde magiske. Harpiksen, der siver ud af de tykke vægge, dufter ikke kun skønt, men har også desinficerende egenskaber. Det gør palo santo-karret meget modstandsdygtigt over for skimmel. Træet "arbejder" under indflydelse af temperatur og fugt, og der kan opstå revner efter nogen tids brug. Den saft, som palo santo afgiver, får karret til at reparere sig selv på "magisk" vis.

Der findes mange typer palo santo-kar til yerba mate - med forskellige former og funktioner. Nogle har forstærkende metalbeslag, andre er hånddekorerede. En af de mest interessante mate-kalebasser er"Pampeano". Den har tykke vægge med lige store kanaler. I denne type kar tilberedes brygget på en lidt anden måde. Den tørrede mate hældes på standardmåden i midten, men vandet hældes i kanalerne i stedet for direkte på de tørre blade. På den måde gennembløder vandet gradvist de tørrede blade udefra. Infusionen bliver langsomt mere potent, på en mere afbalanceret måde, og en portion af de tørrede blade holder længere. For at opleve magien ved palo santo endnu bedre, er det også værd at anskaffe sig en bombilla lavet af det hellige træ. Vi anbefaler særlige yerba mate-sæt lavet af palo santo.

Det hellige træ - livets træ

Det hellige træ bruges ikke kun til at skabe genstande. Palo santo har mange andre anvendelsesmuligheder. Det er ikke uden grund, at det hellige træ også kaldes livets træ(lignum vitae). Palo santo blev brugt i folkemedicinen som et middel mod forskellige lidelser. Harpiksen blev brugt til at fremstille en olie mod smerter og reumatisme. Knuste stykker af palo santo-træ blev tilsat infusionerne - denne blanding havde en gavnlig effekt på fordøjelsessystemet. Indbyggerne i de områder, hvor palo santo vokser, forsikrer os om, at den kan bruges til at rense sindet, give os energi eller hjælpe os ind i en meditativ tilstand. Shamaner brugte palo santo under rituelle bønner og ceremonier. De dekorerede ceremonipladserne med røg fra palo santo-træ, som de satte ild til for at beskytte dem mod onde ånder. De troede, at duften fra det hellige træ ikke kun havde en gavnlig effekt på onde ånder, men også på mennesker og bragte dem held og lykke. Den dag i dag kan man stadig købe træ i urtebutikker, der bruges som røgelsespinde. Når træet tændes og derefter slukkes, spreder det ikke kun en fantastisk aroma i rummet, men frem for alt værdsættes palo santo for sin virkning - det beroliger og dulmer sanserne og lindrer stress og anspændthed. Den er fremragende til aromaterapi.

Hvordan plejer man en palo santo mate gourd?

En mate gourd lavet af palo santo er en unik beholder, men den kræver ordentlig forberedelse og pleje for at holde så længe som muligt. Træet er et organisk materiale, og selvom palo santo er stærkt og modstandsdygtigt over for råd, skal det beskyttes ordentligt, før det bruges første gang. Processen med at forberede mate gpurd kaldes curado. Først skal den skylles med koldt vand og tørre helt. Derefter smøres det indvendigt med olie. Det olierede kar skal tørre i cirka 48 timer. I løbet af denne tid absorberes fedtet i træets struktur og konserverer det. Derefter skylles den parrede kalebas - denne gang kan vandet være varmere, men ikke varmt. I en sådan tilberedt kalebas kan du allerede drikke yerba mate, men husk ikke at lade den våde rest af det tørrede produkt blive i den for længe. Du kan læse mere om curado og om at passe på dit yerba mate-kar på vores blog.


Kilde til information:

  1. Wikipedia: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi, Guaiacum officinale.
  2. IUCN's rødliste over truede arter.

Anbefalet

Palo Santo Mate Cup Diego

Palo Santo Mate Cup Diego

117,00 DKK inkl. moms/1stk.
pixel