Gratis levering!!! fra 350,01 DKK
Gem på indkøbslisten
Opret en ny indkøbsliste

Pachamama - hvem tilbeder man i Sydamerika?

2024-06-14
Pachamama - hvem tilbeder man i Sydamerika?

Hvis du er interesseret i sydamerikansk kultur, har du sikkert hørt dette navn mere end én gang: Pachamama. Hvad er det, og hvad symboliserer det? Hendes kult begyndte for tusinder af år siden og fortsætter den dag i dag. Hundredvis af mennesker tror, at hun er ansvarlig for verdensordenen. I dag vil vi fortælle dig mere om hende. Tag med på en fascinerende rejse ind i den andinske kultur og den spirituelle nærhed til Moder Jord!

Resumé:

  1. Hvad er fordelene ved at drikke yerba mate?
  2. Inkaernes gudinde Pachamama. Hvordan forestillede man sig hende?
  3. Pachamama, skytsgudinde for kampen mod klimakrisen
  4. Pachamama - beskytter af økologisk Ilex guayusa!

Hvem er Pachamama? Og hvad er hun?

Hvem er Pachamama? Hun er en gammel gudinde, som blev tilbedt for hundreder af år siden, i præcolumbiansk tid, af indbyggerne i de bjergrige områder i Sydamerika. Hun er en af de vigtigste guddomme i den andinske mytologi. Kulten af Pachamama overlever den dag i dag i mange samfund. Hendes navn kan kort oversættes til "Moder Jord", "Verdens Moder" eller "Moder Natur". Det består af to ord fra Quechua- og Aymara-sprogene, Pacha og Mama, som successivt betyder "tid, rumtid, jord, sted, menneskeliv, hele skabelsens liv" og "dame, respektabel kvinde, mor, begyndelse, storhed". Det er ikke kun en figur, men også en bestemt filosofi, en følelse, der er forbundet med respekt, omsorg og taknemmelighed over for den natur, der omgiver os. Pachamama blev tilbedt af inkaerne og medlemmer af indianerstammer, der boede omkring Andesbjergene - hun var en af de vigtigste guddomme i deres land. Man mente, at hun var kilden til jorden og vandet samt til solen og månen, og frem for alt blev hun betragtet som en uafhængig enhed, der betingede livet på jorden. Den dag i dag mener man, at Pachamama gav liv til månegudinden og solguden. Hun havde magt til at kontrollere alle aspekter af naturen: jord, vand, ild og luft. Hun blev anerkendt og anerkendes stadig i dag som frugtbarhedens og høstens gudinde. Man bad til hende om rige afgrøder og godt vejr. Kulten af Pachamama var uløseligt forbundet med landbruget. Man ofrede til hende i den tro, at hun ville vise sin venlighed og sikre frugtbarhed i det kommende år. For at opnå hendes gunst blev der udført særlige ritualer, hvor man ofrede høstede afgrøder og opdrættede dyr, brændte røgelse og drak infusioner af guayusa og yerba mate. Man bad mest intenst til hende i høst- og såtiden. Gudinde-kvinden havde dog to ansigter. Hun viste ikke bare sin generøsitet. Pachamama blev holdt ansvarlig for jordskælv og andre ugunstige klimafænomener. Alle naturkatastrofer blev forklaret med gudindens vrede over menneskets overforbrug af jorden. I Sydamerika dyrkes Pachamama stadig i dag, selv om hendes tilbedelse nu ser lidt anderledes ud, end den gjorde for hundreder af år siden.

Pachamama-billede - symbol på jord og natur

I århundreder har folk forsøgt at repræsentere deres tro og ideer på en mere håndgribelig, fysisk måde. Tilfældet med gudinden Pachamama er ikke anderledes. I kunsten er hun afbildet som en voksen, smuk kvinde, ofte gravid, der bærer kokablade eller andre afgrøder. Andre gange er hun afbildet som en gammel kvinde - en mor og beskytter af hele verden, og nogle gange er hun også repræsenteret i form af en drage. For hundreder af år siden troede man, at Pachamama var venlig og omsorgsfuld over for mennesker. Den dag i dag er hun stadig en meget vigtig figur i kulturen i de sydamerikanske lande - fra Bolivia til Ecuador og fra Peru til Argentina. Som følge af kristningen af indianerstammerne under koloniseringen blev de indfødtes lokale tro blandet med kristendommen. Den indfødte befolkning var tilbageholdende med at acceptere den nye tro, så i mange tilfælde fandt man tegn og fænomener, der svarede til hinanden. På den måde blev der skabt en vis synkretisme, og Pachamama-kulten blev kombineret med Jomfru Maria-figuren, og det er med denne figur, at mange mennesker stadig identificerer inkaernes gudinde. Statuer og malerier, der forestiller Pachamama, findes i hele Sydamerika - de er ikke kun et udtryk for hundredvis af års oprindelig tradition og kultur, men også en iøjnefaldende turistattraktion. På grund af Pachamamas vigtige rolle i den sydamerikanske kultur var det hendes figur, der blev valgt som protektor for den guayusa, der er tilgængelig i vores online shop. Vi inviterer dig hjerteligt til at teste Guayusa P achamama-produkterne!

Pachamama, skytsgudinden for kampen mod klimakrisen

Som vi nævnte tidligere, spiller figuren Pachamama stadig en vigtig rolle i kulturen hos de oprindelige folk i Sydamerika. For moderne mennesker virker "Moder Jord" måske blot som en metafor. Men ifølge den kendte ecuadorianske politiker Alberto Acosta er der blandt oprindelige folk en tro på, at den har en helt reel dimension og er en enhed, der er til stede i alt omkring os. I en tid med forværret klimakrise og en rovdyrsøkonomi, der drives af virksomhedsgiganter, er det den lokalt velkendte Pachamama, der sættes i opposition. Når alt kommer til alt, hvem andre end hende, et symbol på tilknytning til traditionen og samtidig et element, der giver liv, men også kan være hensynsløs over for det, er bedre egnet til denne rolle? Med udviklingen af miljøbevidsthed og behovet for en bæredygtig livsstil har Pachamama fået betydning uden for Andesområdet. Det er ikke uden grund, at hendes figur er blevet et symbol på miljøbeskyttelse, økologi og fremme af bæredygtig udvikling. I dagens verden, hvor klimaforandringer, miljøforringelse og tab af biodiversitet er store udfordringer, er det værd at appellere til de værdier, hun repræsenterer. Inkaernes gudinde symboliserer det tætte bånd mellem menneske og natur. Hendes tilbedelse minder os om behovet for at respektere og passe på vores planet. Hun fremmer tanken om, at vi alle er en del af et større økosystem, som er afhængigt af vores omsorg og respekt.

Pachamama - beskytter af økologisk Ilex guayusa!

Der er en grund til, at vi nævner Pachamama på vores blog. I vores onlinebutik med yerba mate og andre sunde infusioner kan du købe ecuadoriansk guayusa-te fra mærket af samme navn. Ilex guayusa er en underart af kristtorn, som er i familie med yerba mate. På grund af dens kvaliteter og egenskaber omtales den ofte som "yerba mates søster". Planten, der findes i ækvatoriale skove, er rig på koffein og har derfor ligesom mate-te en stimulerende virkning og kan være et interessant alternativ til kaffe. Traditionen med at indtage guayusa-baserede infusioner har været i live siden præcolumbiansk tid. De oprindelige folk i Ecuador drak det i et ritual kaldet "guayusada", som regel i forbindelse med vigtige begivenheder for stammen, ofte af magisk karakter. Navnet "Pachamama" henviser netop til de spirituelle aspekter, der er forbundet med at drikke denne ekstraordinære bryg, samt til den symbolik, der er forbundet med økologi - alle Guayusa Pachamama-produkter er trods alt økologisk certificerede . Hvis du ikke har prøvet det endnu, anbefaler vi at indhente det forsømte!


Kilde til den grafik, der bruges i artiklen: flickr.com, author: Dennis Jarvis, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic-licens (CC BY-SA 2.0 DEED).


Kilde til information:

  1. Wikipedia: Pachamama.
  2. T. Szyszka, Different Meanings and Understandings of the Pachamama Phenomenon, Annals of Theology, 2023.
  3. E. R. Zaffaroni, La naturaleza como persona: de la Pachamama a la Gaia, En Bolivia: Nueva Constitución Política del Estado. Conceptos elementales para su desarrollo normativo, 2010.
  4. Alberto Acosta, Embedding Pachamama in the Constitution, thegreeninterview.com.

Anbefalet

Guayusa Pachamama 100g Økologisk certificeret

Guayusa Pachamama 100g Økologisk certificeret

84,77 DKK inkl. moms/1stk.(847,70 DKK / kg inkl. moms)
Guayusa Pachamama Jazmín - økologisk certificeret guayusa med jasmin - 100g

Guayusa Pachamama Jazmín - økologisk certificeret guayusa med jasmin - 100g

91,77 DKK inkl. moms/1stk.(917,70 DKK / kg inkl. moms)
Guayusa Pachamama Lavanda - økologisk certificeret guayusa med lavendel - 250g

Guayusa Pachamama Lavanda - økologisk certificeret guayusa med lavendel - 250g

137,00 DKK inkl. moms/1stk.(548,00 DKK / kg inkl. moms)
Guayusa Pachamama Menta Limón - økologisk certificeret - mynte og citron - 100g

Guayusa Pachamama Menta Limón - økologisk certificeret - mynte og citron - 100g

88,77 DKK inkl. moms/1stk.(887,70 DKK / kg inkl. moms)
pixel