Gratis levering!!! fra 350,00 DKK
Gem på indkøbslisten
Opret en ny indkøbsliste

Hvad er yerba mate green, og hvad er forskellen på den traditionelle variant?

2023-10-18
Hvad er yerba mate green, og hvad er forskellen på den traditionelle variant?

Grøn yerba mate har været enerådende på det europæiske mate-marked i et stykke tid nu. Yerba mate grøn - hvad er det? Hvad er dens karakteristika, og hvad har gjort den så succesfuld? Hvordan adskiller den sig fra den traditionelle variant? Vi besvarer disse spørgsmål og mange flere i dagens artikel.

Resumé:

  1. Hvordan fremstilles yerba mate traditionelt?
  2. Hvordan drikker brasilianerne yerba mate?
  3. Yerba mate grøn - brasiliansk produktionsmetode
  4. Yerba mate grøn - egenskaber. Grøn, aromatisk, rig på koffein og andre værdifulde forbindelser.
  5. Saftig grøn yerba mate - for hvem?
  6. Verde Mate Green - bestselleren blandt grønne varianter af yerba mate

Hvordan fremstilles yerba mate traditionelt?

Forskellene mellem grønne og klassiske yerba mate-varianter har primært at gøre med den måde, råmaterialet tørres på. Som du sikkert ved, er det traditionelt baseret på kortvarig placering af Ilex paraguariensis over et særligt ildsted. På den måde mister yerba mate fugt og suger de tørre noter til sig. Selvom hele processen kun varer et par sekunder, har den en betydelig indvirkning på smag og aroma. Derudover bliver traditionelt produceret mate ofte røget, hvilket også har en betydelig indvirkning på smagen og de aromatiske kvaliteter af det tørrede produkt. Efter tørring gennemgår blade og kviste af Ilex paraguariesnsis en krydringsproces. Noget yerba mate krydres i op til to år! I løbet af denne tid udvikler de intensitet i smag og aroma. En infusion baseret på traditionelt forarbejdede blade er kendetegnet ved sin bitterhed og røgede accenter. Det er sådan, langt størstedelen af yerba mate fra Paraguay og Argentina fremstilles.

Yerba mate green

Hvordan drikker brasilianerne yerba mate?

Brasilien er berømt for sin kærlighed til yerba mate. Landet er, lige ved siden af Argentina, den største producent af yerba mate i verden. I 2019 producerede landet næsten 520.000 tons af det tørrede produkt. Brasilianerne er især glade for at drikke chimarrão - yerba mate malet til et fint, saftigt grønt mel. Tilberedningen af Brasiliens mest populære "chima" kræver en lidt større indsats end at lave en klassisk yerba mate-infusion - du skal bruge meget mere tørret produkt og arrangere det ordentligt i en beholder. Man har også brug for lidt andre redskaber til at drikke denne type mate. Chimarrão drikkes i en særlig kalabas med tykke vægge og en karakteristisk bred krave. Denne type kar kaldes "cuia". På grund af chimarrãos meget fine tekstur skal der også bruges en særlig bombilla, kaldet "bomba", med et finere filter til at drikke den. Yerba mate er også populær i Brasilien, og den er lavet specielt til at drikke i en kold version - tereré. Det er et mediumskåret blad med en del kviste og en lille smule støv. Den "uruguayanske" type yerba mate, TIPO PU1, produceres også i Brasilien og går udelukkende til Uruguay - i dette land dyrkes der praktisk talt ingen paraguayansk kristtorn, og der produceres ingen yerba mate på grund af den dårlige økonomiske og forretningsmæssige baggrund. Den tørrede "uruguayanske" yerba mate består af ret fintmalede blade og en stor mængde støv, uden kviste. Planten tørres over et ildsted og ryges normalt, men på grund af den korte lagringstid er de røgede accenter ikke så mærkbare i uruguayansk yerba mate som i paraguayansk sort.

Yerba mate green - brasiliansk produktionsmetode

Med det udenlandske markeds behov i tankerne udviklede brasilianerne en særlig metode til forarbejdning af Ilex paraguariensis, hvor de kombinerede deres kærlighed til saftig grøn og friskhed med yerba mates klassikere og traditioner. Det er sådan, den grønne variant af yerba mate blev skabt. I stedet for det traditionelle ildsted og den røgfyldte rister, bruges der varm luft til tørringen. Ved at tørre kristtorn på denne måde stoppes fermenteringsprocessen. Næsten umiddelbart efter tørringen pakkes bladene af Ilex paraguariensis - aldringsprocessen udelades. Resultatet er, at yerba mate bevarer sin saftige grønne farve og den vegetabilske, urteagtige smag og aroma, som mange forbinder med nyslået græs - ligesom chimarrão. Mate green er dog ikke malet til et fint pulver, så den kan brygges på samme måde som klassisk mate, i enhver beholder og drikkes gennem stort set enhver type bombilla - de groft skårne blade vil ikke tilstoppe filteret.

Yerba mate grøn - egenskaber. Grøn, aromatisk, rig på koffein og andre værdifulde forbindelser.

Forarbejdet med varm luft i stedet for ild og røg, bevarer råmaterialet alle artens mest værdifulde kvaliteter. Grøn yerba mate er rig på klorofyl, vitamin A, C, E, B1, B2, B3, B5 og mineraler, herunder calcium, jern, kalium, fosfor, zink og selen. Ligesom den klassiske variant indeholder grøn yerba mate antioxidanter. Egenskaberne er også de samme. Dem, der frygter, at yerba mate grøn er svagere - vi beroliger jer. Den har samme virkning som den klassiske mate. Når alt kommer til alt, er den lavet af nøjagtig den samme plante, kun den måde, den behandles på, er forskellig. Grøn mate, ligesom den ildtørrede og røgtørrede variant, stimulerer, forbedrer koncentrationen, styrker immunforsvaret, understøtter stofskifteprocessen, sænker kolesterolniveauet og bremser cellernes aldring. Bladene på ikke-røget, varmetørret yerba mate bevarer deres saftige grønne, levende farve. Den grønne variant kan skelnes fra traditionelt tilberedt mate med det blotte øje. Smagen og aromaen af brygget er også anderledes - yerba mate grøn er meget mild. Den karakteristiske bitterhed, som kendes fra traditionelle sorter fra Paraguay eller Argentina, viger for friske og vegetabilske noter med en let tør karakter. Desuden får disse kvaliteter den grønne mate til at blande sig perfekt med naturlige tilsætningsstoffer.

Saftig grøn yerba mate - for hvem?

Som vi allerede har nævnt, er den grønne variant af yerba mate kendetegnet ved sin milde karakter - den har en delikat, vegetabilsk smag og en behagelig, frisk aroma. Den er næsten helt uden bitterhed, og på grund af den måde, den produceres på, mangler den de røgede accenter, som afskrækker mange uerfarne mate-drikkere. Mange sammenligner den med grøn te. Det er derfor en fremragende mulighed for nybegyndere, der drikker mate. Den giver mulighed for en blid fortrolighed med smagen af "paraguayansk te" og en indgang til yerba matés magiske verden. Fordi den blander sig godt med tilsætningsstoffer, anbefales den også til dem, der kan lide interessante, fyldige kompositioner. Den indeholder ikke støv eller pinde, så den vil helt sikkert appellere til dem, der foretrækker en tørret mate, der praktisk talt kun består af blade.

Verde Mate Green

Verde Mate Green - bestselleren blandt grønne varianter af yerba mate

Brasiliansk Verde Mate Green er den bedst sælgende yerba mate blandt de grønne varianter. Sortimentet af dette mest populære og anerkendte yerba mate-brand omfatter mere end 40 variationer, hovedsageligt med tilsætning af urter og frugter. Den mest populære blanding er Verde Mate Energía Guaraná - en dosis energi i en mild version med tilsætning af stimulerende guarana. For elskere af frugtagtig smag anbefaler vi Verde Mate Frutos Tropicales - tilsat eksotiske frugter. Til dem, der har brug for ekstra stimulering - ikke kun energi til at arbejde, men også et boost til de grå celler - anbefaler vi Verde Mate Más IQ-blandingen, der er tilsat ginseng og ginkgo biloba. Funktionelle blandinger med en særligt udvalgt sammensætning af aromatiske urter, der understøtter kroppens funktioner, som Verde Mate Silueta eller Verde Mate Detox, er også et kig værd. Et interessant forslag i det brasilianske mærkes sortiment er "tostada"-varianter - ristet yerba mate. Grøn yerba mate gennemgår desuden en ristningsproces i en specialdesignet ovn, hvorved dens saftige grønne farve bliver chokoladebrun, og dens smag og aroma minder om kornkaffe. Her anbefaler vi især varianterne Verde Mate Coffee, tilsat malet kaffe, og Verde Mate Carmella - beriget med store stykker kokoschips og naturlig karamelaroma. Vi anbefaler at drikke ristet yerba mate med mælk i stedet for vand! Uanset hvilken version du vælger, garanterer vi, at du får et produkt af højeste kvalitet i en 500 g-pakke i fuld størrelse.


Kilde til information:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Statistik: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel