Gratis levering!!! fra 350,00 DKK
Gem på indkøbslisten
Opret en ny indkøbsliste

Løse teblade eller teposer? Hvilken skal jeg vælge?

2023-09-15
Løse teblade eller teposer? Hvilken skal jeg vælge?

For tusindvis af år siden blev te opdaget af kineserne. De var begejstrede for dens smag, og i dag drikkes den over hele verden. Nogle behandler det som en del af deres daglige rutine og drikker det til måltiderne, i en pause på arbejdet eller når de slapper af om eftermiddagen. For andre er det en vigtig del af traditionelle ceremonier og ritualer. Hvorfor er te så populært? Hvilken form er bedst - te i poser eller løse blade? Er det sundt? Læs bare videre!

Opsummering:

  1. Lad os starte ved begyndelsen... Historien om te
  2. Seks farver, den samme plante
  3. Løse teblade eller teposer - hvilken type er bedst?
  4. Løse teblade - hvordan brygger man dem?
  5. Køb den bedste te i vores onlinebutik!

Lad os starte ved begyndelsen... Historien om te

Legenderne siger, at te for tusindvis af år siden blev opdaget ved et tilfælde af den mytiske kinesiske kejser Shennong. Han plejede at drikke varmt, kogt vand hver dag. En dag, da han gik rundt i haven og drak kogende vand fra en kande, som han plejede, besluttede han sig for at slappe af i skyggen af en af buskene i nærheden. Mens han sad og slappede af blandt de frodige træer og blomster omkring ham, faldt et par blade fra en nærliggende busk uforvarende ned i den kop, han holdt i hånden. Efter et stykke tid farvede bladene vandet med en ravgul farve. Shennong var nysgerrig og besluttede sig for at smage på drikken. Det viste sig, at den ikke bare havde et interessant udseende og en smuk duft, men at den også var meget velsmagende. Den begejstrede kejser begyndte at drikke en infusion af bladene fra busken i sin have i stedet for rent varmt vand. Fascineret af sin opdagelse besluttede han at udbrede vanen med at drikke infusionen i hele landet.

Selv om der er et gran af sandhed i historien om den kinesiske kejser og opdagelsen af te, er den kun en legende. De første optegnelser om te går tilbage til det 10. århundrede f.Kr. Omkring år 800 e.Kr. blev de første tefrø bragt til Japan. I det 16. århundrede blev te introduceret til russerne gennem diplomatiske kontakter med Kina. I anden halvdel af det 17. århundrede ankom te til London, bragt fra Kina af købmænd. I 1826 opdagede briterne teplanter, der voksede vildt i Assam i Indien. Der blev etableret adskillige plantager, som udviklede sig i en sådan grad, at Indien nu er den næststørste producent af te - lige efter Kina.

Seks farver, den samme plante

Langt den mest populære type te er den sorte variant. Grøn te følger lige efter. Der er også hvid, gul, rød og blå te på denne farvepalet. Derudover anslås det, at der findes omkring 1.500 forskellige tesorter på verdensplan. Nu kommer der en overraskelse: Alle disse typer kommer fra en enkelt plante - Camellia sinensis, eller ganske enkelt: "kinesisk te". Det "farvede" navn på en bestemt type te henviser til farven på den infusion, der er lavet af den, eller farven på de forarbejdede blade.

  • Sort te - den mest populære af alle teer. Den er opkaldt efter farven på bladene, som bliver mørkere under fermenteringsprocessen. Den er kendetegnet ved sin stærke, intense og behageligt snerpende smag, og infusionen har en kobberbrun farve. Den drikkes over hele verden, selv om den i Kina og Japan taber en smule til grøn te. De mest populære sorter, som er opkaldt efter te-dyrkningsregionen, er assam, darjeeling, ceylon og yunnan. Der findes også flere populære blandinger, f.eks. Earl Grey, en sort te med smag af bergamotolie, eller English Breakfast Tea, en intens sammensætning af flere sorter.
  • grøn te - i modsætning til sort te gennemgår den minimal forarbejdning. De høstede blade visner og tørrer. Kort efter at de er plukket, udsættes de for høje temperaturer (ved hjælp af damp - i Japan eller ved ristning - i Kina), hvilket stopper fermenteringsprocessen. Resultatet af disse handlinger er en subtil, delikat smag i infusionen. Bladene bevarer deres grønne farve og de værdifulde vitaminer og mineraler, de indeholder. Grøn te anses for at være den sundeste af alle typer. Ved at stoppe oxidationsprocessen bevarer grøn te også sin friske, græsagtige og forfriskende smag. Selv om den bliver mere og mere populær i hele verden, drikkes der mest grøn te i de asiatiske lande. Der behandles den ikke kun som et fødevareprodukt, men har også en kulturel betydning. De mest populære sorter er sencha, genmaicha, gunpowder og matcha, som alle stammer fra Kina og Japan.
  • hvid te - ligner grøn te, men er ikke fermenteret. Den laves af unge teknopper og -blade, og infusionen er lys strågul i farven. Den er meget mild i smagen - den mildeste af alle typer. På trods af sin milde karakter indeholder den en hel del koffein. Hvis man sammenligner omfanget af produktionen af sort og grøn te, produceres den hvide variant på et lille antal plantager i Kina og Indien. Det er en af de dyreste teer, hvilket gør, at den ikke er så populær som andre sorter.
  • rød te eller faktisk pu-erh te - er en eftergæret te. Den gennemgår en ekstra oxidationsproces, som gør farven på de forarbejdede blade endnu mørkere end sort te. Den har fået sit navn fra Pu'er-regionen i det sydlige Kina, hvor den stammer fra. Der findes to typer rød te, som adskiller sig i den måde, de produceres på - Sheng og Shu. Pu-erh Sheng lagres i op til flere årtier. Den modnes og ældes naturligt. Pu-erh Shu er en rød te, som udsættes for damp og varme, hvilket fremskynder fermenteringsprocessen.
  • blå te - også kaldet turkis eller smaragd te. Det rigtige navn er oolong, som betyder "sort drage" på kinesisk. Den tørrede te har en let blå farve. Niveauet af bladfermentering ligger mellem sort og grøn te. Forarbejdningen omfatter flere trin: visne teblade i solen eller vinden, afkøling på et skyggefuldt sted, kaste bladene i bambuskurve eller specielle maskiner for at gøre kanterne sprøde, ristning - det er for at stoppe fermenteringen, vride bladene og forme dem til kugler, ristning ved lav temperatur for at tørre bladene. Infusionen ligner grøn te i farven. Smagen og aromaen har søde, blomsteragtige og frugtagtige noter.
  • gul te - dette er den sjældneste af alle tetyper og anses for at være den ædleste. Den kaldes "kejserens te". Ifølge legenden var den under det kinesiske Qing-dynasti udelukkende forbeholdt kejseren, og døden ventede enhver, der vovede at drikke den. Som om det ikke var nok, gik den oprindelige opskrift på produktion og tilberedning af teen tabt i løbet af århundrederne. Den blev rekonstrueret i 1980'erne, men det er umuligt at verificere, hvor trofast den blev gengivet. Ligesom pu-erh-te gennemgår gul te en dobbelt fermenteringsproces. Efter høsten bliver tebladene opvarmet, afkølet, tørret og derefter opvarmet igen. Denne proces gentages flere gange. Infusionens farve ligner grøn te, selv om den er mere gul. Smagen er let snerpende, men efterlader en lille sød eftersmag.

Løse teblade eller teposer - hvilken type er bedst?

Der findes så mange typer og varianter af te, og de er så forskellige, at det er svært at vide, hvilken der er den bedste. De er forskellige i smag, aroma, farve, produktion og bryggemetode. De har også hver især lidt forskellige egenskaber. Meget afhænger af, hvad vi forventer af teen. Der er dog en meget vigtig regel. Løse teblade er bedst! De mest populære former for te er løsblade, i pyramideformede poser og i teposer. Den uforligneligt bedste kvalitetste er i form af løse blade. Det er hele (eller knækkede), tørrede teblade, som, når de udsættes for varmt vand, folder sig ud, så vi let kan se deres form. Ulempen er, at der ud over kruset er brug for en brygger til at lave den. Uden den kan bladene, der kommer ind i munden, tage hele fornøjelsen ud af tedrikningen. Når det gælder bekvemmeligheden ved at brygge, er ekspres-teposer den klare vinder. Tilberedning af infusionen består i at koge vand, lægge posen i en kop og hælde kogende vand over. De to former er også forskellige i pris - løse teblade er normalt dyrere. Sagen er, at vi i teposer normalt finder malet te. Ofte puttes selv de rester, der er tilbage efter produktionen af løs te, i små poser. Et kompromis er te i pyramider, der er fremstillet af miljøvenligt materiale. De pyramideformede poser indeholder ikke hele blade, men større fragmenter, som har plads til at udvikle sig.

Løse teblade - hvordan brygger man dem?

At købe bladte af god kvalitet er ikke alt. Det er også meget vigtigt, hvordan den brygges, hvilket involverer flere faktorer: vandets temperatur, trækketiden, mængden af tørret te, der bruges, og at teen trækker under låg. Enhver ændring kan påvirke teens smag og aroma. For eksempel vil effekten af at trække teblade for længe være en intens og bitter smag. En lignende effekt opstår, hvis der hældes for meget tørret te i en kop eller et krus. Te, der hældes i for koldt vand, vil derimod være meget svag og smagløs. I en nøddeskal kan de forskellige typer te brygges på følgende måde:

  • sort te: vandtemperatur - ca. 100 °C (bedst: 98 °C), bryggetid - 3-4 minutter;
  • grøn te: vandtemperatur - 60-80 °C, bryggetid - 2-3 minutter. Grønne teblade kan trækkes flere gange. Man mener, at den anden infusion er den mest værdifulde;
  • hvid te: vandtemperatur - 80-90 °C, bryggetid - 3-5 minutter. Ligesom grøn te kan den trækkes flere gange, hvilket øger trækketiden;
  • gul te: vandtemperatur - 80-85°C, trækketid - ca. 3 minutter. Det er værd at brygge den i et glas - den skifter farve på en spektakulær måde. Ligesom grøn og hvid te kan den trækkes flere gange, og trækketiden bør øges for hver gang;
  • blå te - oolong: vandtemperatur - 90°C, bryggetid - ikke længere end 5 minutter;
  • rød te - pu-erh: vandtemperatur - 90-96 °C, trækketid - 3 minutter. Rød te kan også trækkes mange gange.

Køb den bedste te i vores online shop!

Som du allerede har bemærket, sælger vi ikke kun Sydamerikas "grønne guld" aka yerba mate i vores butik. Vi interesserer os også for sund mad og andre naturlige og lækre infusioner, herunder kaffe og selvfølgelig te. Takket være vores samarbejde med Mary Rose har vi allerede et ret stort udvalg af te af høj kvalitet fra hele verden. Vi har forskellige typer ren te uden tilsætningsstoffer, f.eks. yunnan black tea eller green sencha tea. Vi anbefaler også fantastiske, aromatiske og meget velsmagende teblandinger med urte- og frugttilsætningsstoffer. Vores hjerter er stjålet af Magic Forest sort te, og på varmere dage elsker vi at nippe til den forfriskende urtesammensætning i Fresca grøn te. På det seneste har vi også haft stor glæde af den søde og aromatiske Tropicana rød pu-erh te. Blandt udvalget af teer har vi også en urt, som ikke helt er en te - rooibos. Den er lavet af en rød busk, som dyrkes i Sydafrika. I modsætning til te - Camellia sinensis - indeholder den ikke koffein, så rooibos kan drikkes når som helst på dagen uden bekymringer.


Kilde til information:

  1. "Te" iWikipedia.
  2. Liste over lande efter teforbrug pr. indbygger.

Anbefalet

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

36,97 DKK inkl. moms/1stk.(147,88 DKK / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 kg

55,97 DKK inkl. moms/1stk.(111,94 DKK / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

60,97 DKK inkl. moms/1stk.(121,94 DKK / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grøn Mas IQ 0,5 kg

Yerba Verde Mate Grøn Mas IQ 0,5 kg

60,97 DKK inkl. moms/1stk.(121,94 DKK / kg inkl. moms)
pixel