Kalabas - hvad er det, og hvordan laves kalabas-kalebasser?
Enhver yerba mate-elsker ved, at en god yerba mate-kurv er nøglen til at kunne nyde sin yndlingsdrik på en behagelig måde. Pionererne inden for yerba mate, som ikke havde keramiske kopper, håndterede det anderledes. De lavede beholdere af kalabas, en græskarlignende plante. Hvorfor fungerede den godt som yerba mate-kop, og hvordan blev karrene lavet?
Opsummering:
- Pære eller græskar? Hvad er en kalabas?
- Calabash og dens mange anvendelser
- Fra frø til kalabas-kurv. Hvordan laver man yerba mate-kopper?
- Forskelligt formede yerba mate-kalebasser
- Hvilken yerba mate-kalabas skal jeg vælge?
Pære eller græskar? Hvad er en kalabas?
Kalabassen er en klatreplante, der hører til squashfamilien(Cucurbitaceae). Den stammer oprindeligt fra Afrika, og dens naturlige levested er den subtropiske zone, hvor der er et varmt og fugtigt klima. I dag findes dens forskellige sorter på stort set alle kontinenter. Under naturlige forhold kan planten blive op til 10 meter høj. Lianerne snor sig om træer, buske og endda bygninger. Den har store, afrundede blade, og når den blomstrer, er stænglerne dekoreret med hvide blomster. Det mest værdifulde ved kalabassen er dens frugt - når den er ung, er den saftig grøn, dækket af fint dun og ligner en pære. Frugten modner meget hurtigt. De bliver større, farven aftager til en gulbrun nuance, og overfladen bliver glat og mister sit dun. Modne kalabasfrugter kan være op til 80 cm lange og 20 cm brede. Når de tørrer ud, bliver deres ydre til en tyk, hård skal, mens det indre forbliver (næsten helt) hult. De træagtige frugter har en karakteristisk form - de er revnede og afrundede forneden og spidser til foroven. På grund af sin form er kalabassen også kendt som en flaskekurve eller et græskar.
Den mangefacetterede kalabasplante
Nogle af kalebassorterne er spiselige. Især i det asiatiske køkken er kalabassen en meget populær ingrediens i mange retter. Takket være den utroligt hårde skal på den modne frugt har kalabassen fået mange anvendelsesmuligheder, ikke kun i madlavningen. Korrekt tilberedte kalebasser kan bruges på 1000 forskellige måder! Den kan bruges som musikinstrument - den store, hule skal fungerer godt som en klangkasse. Mindre, tørrede kalabasser fungerer derimod som rangler, når de fyldes med frø. I Afrika og Sydamerika brugte de oprindelige folk kalabassen til hverdagsbrug, såsom skåle, tallerkener og vandbeholdere, men også til dekorative kander og kister. Kalebasserne bruges til at lave bongs - vandpiber og mindre piber til tobaksrygning. Store kalebasser dekoreret med gennemsigtigt farvet glas bruges også til at skabe dekorative lampeskærme - et karakteristisk designelement for en populær restaurantkæde med et mystisk egyptisk væsen i sit navn, som har form af en løve med et menneskehoved. Og vigtigst af alt for os mateister er, at kalebasser bruges til at lave yerba mate-kopper.
Fra frø til kalabas-kurv. Hvordan laver man yerba mate-kopper?
At dyrke calabash er ikke det nemmeste - det er en ret lunefuld plante, der nogle gange bærer masser af frugt og andre gange ikke bærer nogen. Den kan godt lide varme, masser af solskin og en solid dosis vand. Modne kalabasfrugter har form som en stor, aflang pære. De er lysegrønne eller let gule i farven og har en hård skal. Efter høsten modner frugterne endeligt på et varmt og luftigt sted i cirka to uger. De tørres hele - når de skæres over, kan de rynke og miste deres form. Under tørringsprocessen bliver den ydre del brun, og hele frugten bliver let som en fjer. Når kalabassen er helt tørret, er behandlingen at fjerne indersiden - resterne af frugtkød og frø. Kalabassen, der er tilberedt på denne måde, er blevet brugt som beholder til vand, mad og, takket være dens særlige form, som kop til yerba mate. Takket være den let tilspidsede øverste kant er det muligt at lave en bunke tørret yerba mate i kalabassen. Flaskegræskar bruges også til at fremstille instrumenter - nogle stammer brugte frugten fra denne plante til at fremstille f.eks. den guatemalanske marimba eller den cubanske guiro. Interessant fakta: Kalabassen kan endda dyrkes i dit eget hjem, og du kan nemt få frøene i næsten enhver havebutik.
Forskelligt formede yerba mate-kalebasser
Calabash-frugten blev brugt som drikkekar til yerba mate for flere hundrede år siden af Guarani-indianerne, som boede i de lande, vi kender i dag: Paraguay, Brasilien, Argentina og Uruguay. Frugtens træagtige, hårde skal var ret stærk, holdt godt på vandet og var meget let. Den dag i dag er mateister der stadig ivrige efter at bruge sådanne naturlige beholdere. Afhængigt af hvilken del af frugten, mate-kalebassen er lavet af, skelnes der mellem forskellige typer. Den mest populære form er den såkaldte "argentinske kalabas", som også nemt kan findes her. Den er lavet af den nederste del af små frugter, der er formet som pærer. Den øverste del af den større frugt, som har en karakteristisk indsnævring, bruges til at lave beholdere kaldet cuia og porongo. Cuias er især populære i Brasilien. De bruges til at drikke chimarrão. De har meget tykkere vægge og en bred krave. Porongo, som oftest findes i Argentina og Uruguay, er lidt mindre end cuia, mere afrundede og som regel udstyret med metalben. Den sidste type kalabas er galleta - lavet af en flad frugt.
Hvad er den bedste kalabas til yerba mate?
Mate-kurve lavet af kalabasfrugt har været tilberedt og brugt i meget lang tid - mange sydamerikanere foretrækker stadig denne type. Det er langt den mest klassiske måde at tilberede yerba mate på. I dag er keramiske kalabasser, som først begyndte at blive brugt i koloniseringsperioden, dog blevet meget mere populære på grund af deres brugervenlighed og lette rengøring. Deres form refererer som regel til traditionelle kar, hvilket gør det lettere at tilberede yerba mate-infusionen. Hvilken kalabas skal du vælge til at drikke mate-te? I vores butik kan du ud over keramiske kalebasser også købe træ-kalebasser, lavet af palo santo-træ, guampas og termiske mate-kalebasser lavet af rustfrit stål. Vælg den, der passer dig bedst!
Kilde til information:
- Wikipedia: Kalabas.